DISC is een persoonlijkheidsanalyse die inzicht geeft waarom je handelt zoals je handelt en die maakt dat je jezelf en anderen beter begrijpt. Meer dan zestig miljoen mensen over de hele wereld hebben de op grondig onderzoek gebaseerde persoonlijkheidsanalyse DISC gebruikt om hun prestaties te verbeteren, effectiever om te gaan met conflicten en verschillen tussen mensen te leren waarderen.
Voor een korte introductievideo, klik hier

Bij samhealth gebruiken we DISC voor het segmenteren van doelgroepen en het positioneren van merken en bedrijven (zie market essentials) en als hulpmiddel bij coaching (zie connecting people).

Wij zijn mede-eigenaar van DISCdataLab en wij werken samen met DISCvision

De uitgangspunten van DISC:

  • Ieder mens is uniek en geeft, al naar gelang de situatie en omgeving, de voorkeur aan een eigen bepaalde gedragsstijl.
  • Wanneer je je favoriete gedragsstijl kunt gebruiken, voel je je het meest op je gemak.
  • Werk je met andere mensen samen, dan is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat we allemaal verschillend zijn.
  • Je aan het gedrag van een ander aanpassen, is geen natuurlijke vaardigheid, maar wel aan te leren.
  • Wanneer je op een juiste wijze tegemoet komt aan de behoeften van je patiënten, collega’s, medewerkers, partner en kinderen zonder daarbij je eigen belangen te vergeten, verbetert dit je sociale betrekkingen, de werksfeer, de sfeer in het gezin en je gemeenschappelijke prestaties. 

DISC Persoonlijkheidsanalyse

De persoonlijkheidsanalyse DISC geeft inzicht in de voorkeur voor bepaald (communicatie)gedrag. In werksituaties, maar ook in privétijd. DISC is ontwikkeld in de jaren ’20. Sinds die tijd is DISC uitgegroeid tot een gevalideerd instrument dat zijn kwaliteit heeft bewezen.

Met behulp van het DISC model krijgen we inzicht in leefstijlen van mensen. Het DISC model kent 2 assen, stijl en focus, waarmee vier kwadranten worden onderscheiden. De stijl wordt weergegeven op de verticale as en wordt ook wel als het verschil tussen de “denkers” en de “doeners” beschreven. De “doeners” houden ervan om zaken snel te doen. Zij worden gekenmerkt door een daadkrachtig, interactief en extravert optreden. Daartegenover staan mensen die liever iets meer tijd nemen en hun beslissingen rustig overdenken. Kenmerkend is hun meer voorzichtige, serieuze en weloverwogen houding. Dit zijn de ‘denkers’.

De focus, taak gericht versus mens gericht, wordt weergegeven op de  horizontale as. Mensen aan de linkerkant zijn meer op zichzelf gericht.
Zij willen het liefst zelf de regie nemen (of houden) en structuur aanbrengen. De mensen aan de rechterkant zijn meer gericht op de groep om hun heen. Zij zien een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarin solidariteit en zorg voor elkaar centraal staan.

D

DAADKRACHTIG

DIRECT

DOMINEREND

I

INTERACTIEF

INSPIREREND

INVLOEDRIJK

C

CONFORMEREND

CORRECT

CALCULEREND

S

STABIEL

SOCIAAL

SUPPORTGEVEND